Uw voeten zijn de fundamenten van het gebouw dat we ons lichaam noemen. Door correctie van de voeten lossen we niet alleen uw voetproblemen op. In veel gevallen gaan we pijn in hoger gelegen lichaamsdelen (knie, heup, rug,…) wegnemen. We maken verder een onderscheid tussen de statische en de dynamische zool. 

 

Statische zool 

Deze zool gaat uw voet ondersteunen/corrigeren enkel en alleen door het zoolmateriaal zelf. 


Dynamische zool 

Deze zool gaat de correctie/ondersteuning bieden die uw voet nodig heeft in combinatie met spieractiviteit. Hier kunnen we ook spiergroepen stimuleren die een verbetering betekenen voor de prestaties van (top)sporters.

U heeft nood aan steunzolen. Om het uw arts zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij een zéér volledig voorschrift gemaakt, welke u best meeneemt naar de voorschrijvende arts. Opgelet, een huisarts mag geen steunzolen voorschrijven. Enkel een (orthopedisch) chirurg, fysisch geneesheer, kinderarts of reumatoloog. Dit voorschrift betekent een tijdsbesparing voor hem/haar en heel veel bijkomende informatie voor ons. Op die manier kunnen wij uw steunzolen volledig aanpassen aan uw noden. U bent optimaal behandeld, de arts wint tijd en wij bezitten alle inlichtingen die nodig zijn om uw behandeling te perfectioneren. Een win win situatie voor iedereen.

Voor al uw specifieke vragen over steunzolen

Bent u misschien toe aan steunzolen?

De meest voorkomende redenen om steunzolen te dragen zijn:

Hielspoor of plantaire fasciitis is de ontsteking van het bindweefsel dat in de voetzool werkt als stabilisator en schokbreker. Het is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. U bent er zeker vatbaar voor als uw voeten abnormaal fel naar binnen draaien (overpronatie). Bij het stappen komt uw hiel verkeerd op de grond neer. Zo overbelast u met elke stap uw hiel en ondervoet. Geleidelijk wordt de druk groter en zorgt dan voor pijn die kan komen en gaan, maar uiteindelijk blijft. De maatwerksteunzool stuurt de foutieve hielgang bij en ondersteunt de voetboog. Uw voet wordt ontlast en u stapt weer pijnloos.
Pijn aan de voetboog is gewoonlijk het resultaat van platvoeten, verhoogde voetbogen, lang staan, stappen en lopen, blessure en natuurlijke slijtage. Door de voetboog zacht te ondersteunen, verdwijnt uw pijn, en voorkomt u dat u voetproblemen ontwikkelt, zoals artritis, likdoorns en hamertenen. Bij een goed ondersteunde voetboog wordt bovendien de natuurlijke slijtage vertraagd.
Pijn aan de voorvoet is van oudsher het resultaat van een verzakt voorvoetgewelf. Dit komt meer voor bij holle voeten. De pijn aan de voorvoet neemt toe bij het dragen van schoenen met hoge hakken. Een holvoet vergroot de druk op het voorvoetgewelf waardoor deze gaat verzakken. Abnormale drukvlakken en puntbelastingen ter hoogte van de voorvoet zorgen voor pijnlijke voorvoeten. Door ondersteuning van het dwars- en lengtegewelf ontlasten wij uw voeten en loopt u weer fluitend door de straten.
Ook reuma kan u veel pijn bezorgen bij het lopen. Artritis zorgt er immers voor dat uw voet hypergevoelig is. U kunt niet veel meer verdragen. Dan vindt u bij ons soelaas. Want niet alleen maken we uw steunzool op uw maat, we passen ook de hardheid ervan aan uw delicate voeten aan.

Het oude gezegde zegt: ‘een ezel vergaat aan zijn poten’. Niet dat u een ezel bent, maar het gezegde is op de mens ook wel dikwijls van toepassing. Het natuurlijke slijtageproces in voeten en enkels zorgt ervoor dat spieren, pezen en ligamenten losser en zwakker worden. U verliest calcium, waardoor uw botten brozer worden en het vetweefsel op uw voetzolen dunner wordt. Steunzolen ondersteunen de voetbeentjes; het materiaal van de zool stimuleert het natuurlijke vet van de voet en verlicht de pijn veroorzaakt door uitstekende beentjes en hielspoor. Steunzolen op maat ondersteunen de voetboog en zorgen voor een correcte voetgang. U loopt veilig en klachtenvrij.

Schoenen met uitneembaar voetbed?

De combinatie van bovengenoemde factoren vormt een ernstige bedreiging voor de voet, zowel voor het ontstaan van de ulcera als voor het ontwikkelen van een Charcot-voet. Door vormverandering ontstaat een abnormaal belastingspatroon waardoor toename van lokale druk en wrijving optreedt. De eeltvorming die hiervan het gevolg is, wordt enorm versterkt door de autonome uitval. Deze zal ter plaatse weer oorzaak zijn van lokale drukverhoging bij staan en lopen (vergelijkbaar met een kiezelsteen in de schoen). Door de sensibiliteitsstoornis wordt de overbelasting niet opgemerkt, zodat via deze vicieuze cirkel een neuropathisch ulcus kan ontstaan.
Geïsoleerd perifeer vaatlijden op zich wordt niet geassocieerd met een verhoogd risico op ulcera. Het is slechts wanneer ook neuropathie in het spel komt, met daardoor een verhoogd risico op verwonding, dat het risico op wonden aanzienlijk zal toenemen. Hiervoor is dan voldoende bloedtoevoer nodig, wat door het vaatlijden dan niet mogelijk is.
Het spreekt voor zich dat de afwijkingen die gepaard gaan met het onvoldoende kunnen afrollen van de voet enerzijds en verstijving en misvorming van de voet en de enkel anderzijds, voor belangrijke overdruk zorgen met een verhoogd risico op ulcera als gevolg.
In functie van de risicogroep, waarin de patiënt wordt ingedeeld, kunnen een aantal preventieve of curatieve oplossingen worden geboden:
Deze orthese wordt bekleed met een zacht materiaal, dat zal instaan voor een goede schokabsorptie en drukverdeling onder de voetzool. De afwerking gebeurt met een laag soepel, schimmelwerend en afwasbaar materiaal.

Belangrijk is deze orthese in te passen in een schoen met voldoende ruimte ter hoogte van de tenen en ervoor te zorgen dat nergens randen of naden voelbaar zijn. De ruimte vooraan de tenen zal ideaal gezien 10mm bedragen en de sluiting op de wreef zal voldoende zijn om elke schuifkracht van de voetzool te beletten.

De preventieve zool wordt het best gedragen in combinatie met een speciale schoen ter behandeling van diabetische letsels. Zacht gepolsterde schoen met velcro- of vetersluiting. Een model met foamtex (elastisch materiaal) zorgt voor een perfecte pasvorm, waardoor druk op de voorvoet en de tenen (bv. in geval van hamertenen) wordt uitgesloten. De orthopedische inlegzool wordt volgens afdruk vervaardigd. Ook maatwerkschoenen zijn hier mogelijk.
Deze orthese is opgebouwd uit een harde anatomische op maat gevormde laag, die bekleed wordt met een eerste drukverdelende (vervormbare) laag van 5 mm, die ervoor zorgt dat de piekdrukken op de voetzool met 30% verminderen. Hierop komt een 3mm dikke zachte (niet vervormbare) schokabsorberende laag. In deze laag kunnen lokaal risicozones verder worden beschermd door het inwerken van zachte polymeren (15shore). De afwerking gebeurt met een laag soepel, schimmelwerend en afwasbaar materiaal. Belangrijk is deze zool in te passen in een schoen met voldoende ruimte ter hoogte van de tenen en ervoor te zorgen dat nergens randen of naden voelbaar zijn. De ruimte vooraan de tenen zal ideaal gezien 10mm bedragen en de sluiting op de wreef zal voldoende zijn om elke schuifkracht van de voetzool te beletten.

Is uw aandoening in een ver gevorderd stadium, dan moeten wij overgaan naar een diabetic Walker. Vraag uw arts om uitleg.

Hebt u pijnklachten, wil u uw prestatie verbeteren?

De sportieve voet heeft het zwaar te verduren: maatsteunzolen beschermen de hiel, de voetboog en de voorvoet tegen de verhoogde druk en stress die lang lopen en sporten met zich meebrengen. Bij intensief sporten geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo hebben sporters met doorgezakte voeten of platvoeten een grotere kans om een hardnekkige scheenbeenblessure te krijgen. Met een steunzool verandert de stand van het onderbeen en dat helpt om de belasting op de spieren en de schenen te verminderen.
Niet toevallig kiezen beroepsatleten voor maatsteunzolen. Ze bevorderen een perfecte voetstand, waardoor beentjes, spieren, pezen en ligamenten 100% efficiënt samenwerken en bewegen. Een goede steunzool verbetert uw sportprestaties.
Voelen uw voeten zich niet honderd procent prettig in uw loopschoen? Voelt u tijdens of na het sporten een verhoogde druk of aanhoudende pijn in uw knieën, schenen en hielen? Dan is het misschien tijd voor een sportsteunzool. Vraag er meer over in uw sportspeciaalzaak. Of bij Ortho Medica. Zodat u weer lachend aan het joggen bent.

Geraakt u tijdens het sporten dikwijls geblesseerd? Laat even naar uw voeten kijken. Misschien kunnen we door uw voeten te corrigeren u verdere enkel- en knieblessures besparen. Tijdens uw revalidatiefase kunt u tijdelijk een stevigere steun gebruiken. Onze ortheses zorgen ervoor dat u veilig en comfortabel geneest, zonder dat uw beweeglijkheid daarvoor moet inboeten. Uw arts vertelt er u alles over.

Evenementen

Reva-beurs

19/05/2022 - 21/05/2022

Flanders Expo

Autonomies

05/05/2022 - 07/05/2022

Namur Expo

Kangoeroebeurs

11/03/22 - 12/03/22

Waregem Expo

Klaar om je te helpen

Ortho Medica Geraardsbergen

Astridlaan 112 -114
9500 Geraardsbergen
Tel: 054/41 45 48
E-mail: info@orthomedica.be

Ortho Medica 
Herne

Kapellestraat 61/A
1540 Herne
Tel: 0478/32 77 70
Op afspraak

Combi-consult medisch centrum

Consultatie specialist / zorgverstrekker
Astridlaan 112 -114
9500 Geraardsbergen
mcgeraardsbergen.be

Medisch centrum Don Bosco Halle

Lenniksesteenweg 59/01
1500 Halle
Tel: 02 360 25 05
Afspraken: mcdb.be